Smide

av | 9 dec, 2019 | Slöjd, Smide

Bergsbrukets blod, svett och tårar har lagt grunden till våra smidda verktyg. I över 2000 år har människan framställt järn för att skapa användbara verktyg och andra föremål. Ett faschinerande exempel på detta är Röda Jorden i Riddarhyttan. Med hjälp av smidets kunskaper kan de mest effektiva och vackra föremål formas ur jord, eld och vatten.

Naturen kan tillhandahålla flera olika fantastiska metaller. Men som med det mesta, så gäller det att sträva efter en balans mellan våra faktiska behov och hur mycket vi tar ut ur naturen. En väl smidd yxa till exempel kan hålla i flera generationer förutsatt att den används och underhålls på bästa vis. Högkvalitativt hantverk sprunget ur visdom, kombinerat med bushcraftkunskaper är för oss synonymt med hållbarhet. Konsten att smida, vare sig det handlar om skapande över en öppen eld i skogen eller inne i en modern smedja, är både själsligt och fysiskt berikande. Förståelsen för metallens sammansättning och hållbarhet är ovärdelig då du jobbar med dina eggverktyg.

 

Mer om smide

Under kategorin Smide här på bloggen samlar vi alla våra artiklar rörande framställning, formade och underhåll av metallföremål.

Under Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på verktyg i stål får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Arkiv