Tillvaratagande

av | 9 dec, 2019 | Hållbarhet, Jakt, Tillvaratagande, Viltförvaltning

Av respekt för viltet bör vi tillvarata mer än bara köttet. Till exempel hudar, ben och horn. Genom att nyttja så mycket som möjligt av det vilt och växter som vi väljer at skörda från naturen bidrar vi till ett mer hållbart leverne. 

Tillvaratagandet av det vilt vi fäller kan innefattar: kött, senor, hud, ben, tänder, horn och till och med blod. Men även att tillvarata: näver, honung, svamp, björksav, bär och ved är exempel på tillvaratagande som är eftersträvansvärd, så länge vi ej tar ut mer från naturen än vad vi behöver.

Om du som jägare ej själv hinner ta tillvara på till exempel en hud, fråga då gärna i din bekanskapskrets om intresset finns där. Det finns även aktörer som gladeligen samlar in välflådda och insaltade hudar för till exempel möbelmakeri.

 

Mer om tillvaratagande

Under kategorin Tillvaratagande här på bloggen samlar vi alla våra artiklar rörande tillvaratagande och förädling av naturliga råvaror och material.

Under Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på tillvaratagande får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Arkiv