Skydd

av | 15 nov, 2019 | Överlevnad, Beredskap, Skydd

Kläder, kojor och tält är exempel på effektiva objekt som hjälper oss att hålla vår kroppstemperatur på en hälsosam nivå och undvika skrapsår och annan påverkan på vår hud. Ibland kan vi behöva bygga en bivack eller ett nödskydd för att göra oss bekväma i vildmarken.

Människokroppen behöver i dag komplettera sitt inbyggda skydd mot kyla och mekanisk påverkan. Detta kan bland annat göras med kläder och byggnadskonstruktioner. Vad gäller kläder så är flerlagersprincipen en effektiv metod vilken består i att du använder flera olika lager av klädesplagg. Detta gör att du enkelt kan justera din klädsel beroende på din aktuella kroppstemperatur och dina sysslor. En rekommendation här är att använda klädesplagg tillverkade av hållbara material som har en förmåga att torka fort efter att svett och regn påverkat plagget. Vad gäller anpassning av klädsel så är tidigare erfarenheter i kombination med lyhördhet för kroppens signaler värdefulla aspekter för en lyckad och förebyggande justering av din klädsel. I detta inlägg kommer vi dock fokucera på tillfälliga skyddsbyggnationer i barrskogsmiljö.

 

Kroppstemperatur

Din kropp har vanligtvis en inre temperatur av cirka 36 °C. Om du blir nedkyld kan du drabbas av Hypotermi. När kroppstemperaturen börjar sjunka försvarar vi oss genom att minska blodförsörjningen till huden samt att öka värmeproduktionen genom att huttra. Dessa mekanismer är väldigt energikrävande och kan därför inte upprätthållas hur länge som helst. Till slut börjar även kärntemperaturen att sjunka och vi börjar bli nedkylda. Mild nedkylning brukar medisinskt definieras vid temperaturer mellan 32-35 °C och ter sig i förhöjd puls, blodtryck samt andningsfrekvens och huden är kall. Ibland är personen förvirrad. Medelsvår nedkylning 28–32 °C, leder till sjunkande puls, blodtryck, blek i huden och andningsfrekvens för energidepåerna börjat ta slut. Vid svår nedkylning, <28 °C, är personen medvetslös och det kan vara svårt att mäta några livstecken överhuvudtaget. Vanliga orsaker till nedkylning är såklart vintertemperaturer i kombination med stilla sittande och dålig klädsel. Men du kan även bli nedkyls under sommartid, inte minnst om du blir blöt samt vid kraftig vind. Både fukt och vind kan bidraga till att leda bort din kroppsvärme snabbare.

Om du blir överhettad kan du drabbas av Hypertermi, ett medicinskt tillstånd där kroppens temperatur överstiger omkring 37,8-38 °C. Hypertermi kan uppkomma till följd av förhöjd temperatur i omgivningen, hög luftfuktighet, fysisk ansträngning och när kroppen inte får tillräcklig svalka. Detta tillstånd förekommer vid värmeslag, värmekollaps och värmekramp, och kan ofta uppkomma tillsammans med vätskebrist och saltbrist.

 

 Trivselfaktorn

Även om ovan medicinska aspekter är de primära att ta hänsyn till då vi bygger skydd, inte minst i en extrem överlevnadssituation, så finns även mjukare aspekter som i högsta grad även kan underlätta en kritisk situation. Jag syftar då på den trivsamma företeelsen av att bygga skydd och läger för att göra sig bekväm och hemmastadd på den aktuella miljön. En mysig tillvaro är myckett effektivt i den viktiga strävan att hålla eventuell panik stången i en ovan situation.

 

Nödskydd

Bygga skydd

I ett bushcraftsammanhang med tyngdpunkt på leisure och nöjesvistelser så kan självklar ett skydd bli i princip hur avancerat som helst. Tänk dock på att du behöver markägarens tillstånd om du skall bygga mer avancerade skydd som kräver avverkning av levande sly och träd. Samma gäller även om du planerar att bli kvar på platsen under en längre tid, även om du väljer en enklare konstruktion.

I ett överlevnadssenario brukar vi grovt kategoricera tre typer av skydd: nödskydd, enmansbivack och eldhydda.

Ett nödskydd är hastigt sammanställt och kan beså av en blandning av material av vad som finns till hands. För att snabbt skydda dig från regn och storm kanske du spänner upp en gammal presenning och tätar sidorna med upphittade sopsäckar och nedfallna grenar.

En enmansbivack är ett litet skydd som precis rymmer dig och kanske din packning. Genom att först bygga ett ramverk av slanor och grenar, i vilket du sedan väver in granris och till sist tätar hela konstruktionen med mossa, kan du få en tät och isolerande koja som med hjälp av din kroppstemperatur kan få en temperaturskillnad mellan inne och ute.

 

Enmansbivack, Foto: Christer Thunell

En eldhydda rymmer oftast flera personer och kan liknas vid en tipikonstruktion, där resta slanor kläs med granris och eventuellt mossa. Genom att lämna toppen av konstruktionen öppen, likt en skorsten, kan en värmande eld tändas inne i hyddan. Personerna kan ligga i skydd längs hyddans väggar samtidigt som eldens strålningsvärme reflekteras mot innerväggarna. Av säkerhetsskäl är det här viktigt att ni tillsammans kommer överens om hur ni löser ett system för eldvakt, även under natten.

 

Eldhydda

Prova dig fram

Det finns självklart flera olika sätt att bygga skydd på än ovan. Jag brukar uppmuntra mina elever att leta rätt på barnet inom sig och återuppta den lekfulla och spännande känslan av att bygga kojor. Vi har mycket praktiskt kunnande lagrat innom oss från vår barndoms lekar i skog och mark.

Jag vill även belysa den fantastiska känslan av att kunna sova under stjärnorna. Personligen tycker jag att allt för många är snabba att stänga in sig i tält och liknande även om situationen faktiskt inte kräver det. Du kan ju bygga ditt skydd eller resa ditt tält för att sedan välja att somna in under bar himmel. Om regnet skulle komma under natten så kan du ju då alltid flytta in i ditt skydd.

Ett par andra tips vad gäller skydd och sova är att, ett myggnät att dra över huvudet före nattningen kan, om möjligt, i vissa situationer vara ovärdeligt. Tänk även på att på något sätt märka upp ditt skydd ordentligt så att du hittar tillbaka i mörkret efter att du varit och tömt blåsan. Att märka upp ditt skydd är extra viktigt i en extrem överlevnadssituation där du vill att räddningspersonal så lätt som möjligt skall kunna hitta dig.

Under kategorin Skydd här på bloggen samlar vi alla våra artiklar på ämnet.

På Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på skydd får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Arkiv