Jonas Vildmark Doer

av | 23 nov, 2019 | Eggverktyg, Knivar, Slöjd, Träslöjd, Varor

Doer är namnet på en knivmodell som Jonas Landolsi har designat och låtit det välkända svenska knivmakarföretaget Karesuandokniven tillverka. Kniven finns endast i en mycket begränsad upplaga om 46 st handgjorda knivar där varje kniv bär ett unikt serienummer på knivbladet. 

For information in English

 

Denna mycket kapabla och smidiga lilla kniv har givits stilrena, tidlösa och praktiska linjer för att, i rätta händer, få de flesta uppgifter gjorda i din vardag. En vardag som förhoppningsvis spenderas till stor del ute i vild, vacker, stärkande, skog och mark.

Jonas förkärlek till kortbladiga knivar, väl tilltagna handtag samt att bära sin kniv runt halsen, gjorde att han ville ha en lätt kniv, med litet blad och ett rejält handtag.

 

Handtaget

En kniv som alltid hänger med runt halsen behöver vara lätt och smidig. För att hålla nere vikten samt för att få en slimmad kniv att hänga på bröstet gavs det symmetriska handtaget en oval, nästan platt, form. Detta blev en balansgång då ett för platt handtag efter en stunds arbete riskerar att trötta ut brukarens hand under arbete. Den slutliga designen är således optimerad för både bärande och brukande. Handtagets största massa återfinns i handtagets bakre del för att erbjuda ett bekvämt bakåtflyttat grepp. Den jämna övergången mellan handtag och blad möjliggör även ett bekvämt framflyttat grepp. Handtagets symmetriska form ger således närmast obegränsade greppmöjligheter. De tre ringarna på handtaget är inte bara vackra, de har även praktiska funktioner. Ringarna ger en diskret struktur och referenspunkt på handtaget vilket effektiviserar ditt arbete. Dessutom gör dessa tre strukturerade raka linjer kniven mer synlig i händelse att kniven ligger på skogsmark. Genom att välja samma material, masurbjörk, även i de tre ringarna i handtaget minskar risken för hotspots i händelse av att de olika bitarna skulle krympa eller svälla i olika takt, något som kan ske vid nyttjande av till exempel ben eller horn. Det 11 cm långa handtaget är en fröjd att hålla i handen. Då varje kniv är handgjord av det vackert organiska träslaget masurbjörk, kan mått, form och kulört skilja något från kniv till kniv. Varje kniv är optimerad utifrån sina förutsättningar.

 

Doer_Knife_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_5636

 

Bladet

Knivbladet är av klassisk nordisk stil. Det 75 mm korta bladet är 2,5 mm tjockt och har en skandinavisk egg (eggprofilen är en flatslipad enkelegg, V-form). Valet av bladstål föll på det väl beprövade trygga svenska rostfria Sandvikstålet 12C27. Detta då Jonas nyttjar Doern till ett mycket brett spektra av göromål i fält som täljande, tillvaratagande och matlagning, vilket betyder att kniven utsätts för både väta, smuts och blod och därför ofta rengörs av hygieniska skäl, mellan sysslorna. Stålet är härdat till en hårdhet av 57 HRC och levereras med en imponerande skärpa direkt ur asken. 

 

Slidan

Slidan är av rak design och har en integrerad nackrem för dig som vill bära din kniv hängandes runt halsen. Några av fördelarna med att bära sin kniv hängandes runt halsen är:

Symmetrisk tillgänglighet – Kniven finns alltid där nåbar från både höger och vänster.

Uppsikt – I händelse av att du skulle glömma eller tappa din kniv utanför sin slida, är det lättare att upptäcka detta snabbt om knivslidan hänger på ditt bröst.

Vintertid – I sträng kyla kan kniven hänga utanför din rock lättillgängligt på ditt bröst. Detta gör att du ej behöver öppna eller lyfta på dina värmande kläder för att komma åt din kniv på bältet. Varje gång du lyfter på din rock släpper du ut dyrbar kroppsvärme.

För tillfällen då kniven önskas bäras hängandes i bältet virar du in remmen eller kortar av den permanent. 

Materialvalet i slidan är brunt nötläder och remmar av renskinn. Då en kniv bärs nära halsen är det extra viktigt med säkerheten. Därför är Doerns slida försedd med ett inlägg av hårdplast som minimerar risken för att knivbladet skär igenom lädret under förflyttning eller vila. Den integrerade bärremmen har även funktionen att dra åt slidans övre del då du vill säkra din kniv extra fast i slidan. För tillfällen då du till exempel sitter och täljer vill du plocka i och ur din kniv ur slidan ofta. Då kan du lossa på bärremmen vid slidans överkant, så att passformen blir lösare runt kniven. Och sedan då du täljt klart, satt tillbaka kniven i slidan för att vandra iväg, drar du åt bärremmen så att den nyper fast kniven tryggt och säkert i sin slida. 

 

Skaffa ditt exemplar

Jonas Vildmark Doer är ett handgjort verktyg i jordnära material, vilka bara blir vackrare och vackrare ju mer du använder kniven. Brukande, naturens element och underhåll skänker kniven en fantastisk patina med tiden, då kniven går i arv i generationer. Kniven Doer kan endast köpas via Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Så om du är intresserad av att äga en av de existerande 46 Doer-knivarna, boka in ett besök på Jonas Vildmark Bushcraftcenter på Lienshyttans Herrgård, Riddarhyttan, för att titta närmre på knivarna i vår gårdsbutik. Eller så beställer du din kniv i vår webshop Handelsboden.

 

Specifikationer

Knivdesigner: Jonas Landolsi, Grundare och Chefsinstruktör på Jonas Vildmark Bushcraftcenter
Knivmakare: Karesuandokniven, Sverige
Antal tillverkade Doer-knivar: 46 st
Tillverkningsår: 2017
Bladstål:  Rostfritt Sandvik 12C27 med hårdhet 57 HRC
Bladlängd:  75 mm
Bladtjocklek:  2,5 mm
Bladbredd:  18 mm
Eggprofil:  Skandinavisk enkelegg (Scandi Grind)
Handtagsmaterial:  Infärgad masurbjörk och mässing
Handtagslängd:  Cirka 110 mm
Bärsystem:  Rak slida med extra lång bärrem
Slidmaterial:  Nötläder med ett plastinlägg för ökad säkerhet, renskinnsremmar
Knivvikt: Cirka 58 g
Pris: 1400 SEK
Då kniven är handgjord kan mått, form och kulört variera något från kniv till kniv.

Underhåll

Sträva efter att alltid hålla din kniv vass och ren. Vid skärpning rekommenderar vi dig att bibehålla den skärande eggens originalvinkel. Om du ej känner dig bekväm med att skärpa kniven själv, rekommenderar vi dig att gå en kurs i skärpning, alternativt lämna in kniven till en auktoriserad knivslipare. För enklare rengöring räcker vanligtvis att lätt torka av knivens alla delar med en mjuk trasa. Då du behöver rengöra kniven ytterligare rekommenderar vi en mild diskning, för hand, i ljummet vatten. Torka därefter kniven torr med en mjuk trasa. Då och då bör kniven strykas med ett tunt lager av lämplig olja. Efter rengöring, och då kniv och slida är torra, appliceras då förslagsvis någon droppe olivolja fördelat på knivblad, handtag och slida. Massera försiktigt in ett tunt lager av oljan jämt i materialen och torka efter en stund av eventuellt överskott. Då kniven ej används under en tid rekommenderas att kniv och slida förvaras separat, på en säker och mörk plats, i normal rumstemperatur.

 

Doern har även en egen sida på Facebook, där bland annat Doer-ägare delar med sig av sin knivvardag och äventyr. Besök gärna sidan genom att klicka HÄR. Vi blir jätteglada om du lägger upp en bild på din Doer där!

För generell info och inspiration rörande eggverktyg, välkommen att även besöka vår Facebooksida Edge Tools genom att klicka HÄR.

Om du är intresserad av att gå en kurs för att lära dig mer om knivar och knivhantering så är du välkommen att ta en titt på vårt kursutbud genom att klicka HÄR.

Arkiv