Jonas Vildmark Bushcraftcenter 15 år

av | 4 sep, 2023 | Övrigt, Naturturism

Fantastiskt vad fort tiden går då man har kul! Vi känner en innerlig tacksamhet då vi inser att vår verksamhet fyller 15 år i år. Spännande år av hårt arbete, glada skratt och många möten, både med människor, vilt och kunskap.

Ökat intresse för Bushcraft

År 2008 började vårt äventyr att förmedla Vildmarkskunskap under namnet Jonas Vildmark. Det var vår passion för det mer rustika friluftslivet och naturens livskraft som lockade. Och då uppdrag i form av föreläsningar och artikelskrivande började ramla in var det dags att även börja erbjuda kurser i Bushcraft & Överlevnad. Benämningen Bushcraft var vid denna tid rellativt okänd här hemma i Sverige, men människors längtan till de vilda skogarna och våra förfäders skogsliv drog allt större publik i hela världen. Under våra kurser fick deltagarna lära sig historia och tekniker för att hantera Eld, Skydd, Vatten, Eggverktyg såväl som Jakt, Fiske och Vildmarkssäkerhet.

I takt med vår verksamhets utveckling växte även vårt kontaktnät av Bushcraftentusiaster världen över. År 2015 tog vi bland annat initiativet till Sveriges första och största internationella festival med fokus på Bushcraft & Överlevnad. Tillsammans med fina vänner arrangerade vi Bushcraftfestivalen under ett antal år, vilket är en ynnest att ha fått uppleva.

Jonas Vildmark Bushcraftcenter
Jägarexamen

Steget till att även börja erbjuda Jägarexamen kändes naturligt, i takt med vårt ökade engagemang inom Viltförvaltning. Ökad tillgång till jaktmarker, både i vår egen kursskog uppe i Hälsingland och här hemma i Riddarhyttan, ledde även till mer hundarbete och träning av eftersök. Uppdrag för Länsstyrelse, Region och Kommun har skänkt oss en ovärdelig inblick i Sveriges förvaltningssystem, samtidigt som det i sin tur är en ära att få chansen att försöka bidraga med våra erfarenheter av skog och vilt. Genom åren har vi haft glädjen att få hjälpa många nya Jägare ta sina första smygande steg längs Dianas stigar.

Ledhundsjakt Gråhunden Anchi och hundföraren Jonas Landolsi Jonas Vildmark Bushcraftcenter
Motorsågskörkort

Efter år av kurser om säker och effektiv hantering av eggverktyg som kniv, yxa och såg, samt vedhantering, fick vi även allt fler förfrågningar om kunskap om att hantera en motordriven såg. Det ledde till att vi även började erbjuda kurser i Motorsågskörkort. Och det skulle visa sig att kombinationen av vår Bushcraft och moderna motorsågsteknik var mycket uppskattad. I dag erbjuder vi både privatpersoner och företag certifierande kurser i motorsågs- och röjsågsbehörigheterna A, B, C, D, S, RA och RB. Och vi erbjuder även våra tjänster inom Trädfällning både till privatpersoner och företag. Vi strävar efter att ge våra kurselever en säker, effektiv, omtänksam och hållbar syn på förvaltningen av våra skogar och omvårdnaden av våra träd.

Motorsågskörkort hos Jonas Vildmark Bushcraftcenter
Överlevnad & Beredskap

Världen har på senare år upplevt en intensiv period av allvarliga lägen av pandemi, klimatförändring och krig även i Europa. Detta har självklart fått oss alla att tänka ännu mer på vår och samhällets säkerhet och beredskap. Även om orsakerna till dessa tankar är sorgliga, så har det varit mycket intressant för oss att få hjälpa allt fler av våra kunder med Krisplaner, Hembredskap, Självförsörjande, Första hjälpen och Vildmarkssäkerhet. Då kunskaperna inom Bushcraft dras till sin spets infinner sig, vad vi kallar, Extrem överlevnad. Och i denna sfär blir kunskap om Krisprocessen, Överlevnadspsykologi och Panikhantering avgörande.

I dag erbjuder vi överlevnadskurser i alla svårighetsnivåer och vi finner ständigt nya samarbetspartners på dessa ämnen i och med vårt lands uppbyggnad av Beredskap på många olika plan.

Överlevnadskurs med Jonas Vildmark Bushcraftcenter
Företagsamhet & Naturturism

Vi brinner för tanken om Naturturismen och Besöksnäringen som Kunskapsbärare. Guidade upplevelser kan vara en kompletterande informationskanal för att sprida saklig kunskap om vår natur, dess innevånare och förvaltningen av den samma. Vildmarkskunskap, det vill säga läran om hur naturen fungerar och djuret Människans roll i ekosystemet, är vital för att vi tillsammans skall få en bra grund att stå på i allas vårt arbete för planetens bästa. Rådgivning till nya företagare i branschen är därför för oss en självklarhet till att etablera nya kunskapsbärare som värnar om naturen och dess förvaltning, samtidigt som Naturturismen därmed kan få en ännu mer erkänd roll inom företagande och hos beslutsfattare. Men detta ställer höga krav på oss Naturturismaktörer i avseende av saklig kunskap och hållbar kvalitet. Det är en inspirerande utmaning som för många av oss innefattar kunskap som spänner över ett brett spektra, allt från logistik, catering och boende till guidning, lagkrav och ekonomi. Allt dessutom i Hållbarhetens tecken.

Therese Landolsi Jonas Vildmark Bushcraftcenter Naturturism
Lienshyttans Herrgård AB

Som ovan visar har vi flera grenar i vårt verksamhetsträd. Inom vårt aktiebolag Lienshyttans Herrgård ryms våra brands:

Jonas Vildmark Bushcraftcenter – Kursverksamhet inom Bushcraft, Överlevnad, och Beredskap inklusive Jägarexamen och Motorsågskörkort. Vi erbjuder dessutom tjänster inom Eftersök och Trädfällning, samt konsultverksamhet och projektledning inom ledutveckling och event.

Landolsi Marketing & Sales – Affärsrådgivning inom försäljning, marknadsföring samt produkt- och tjänsteutveckling.

Vildmarkskaffe – Catering av mat och fika ute i det vilda. Vi kan även ta det vilda inomhus för dig som vill skapa en känsla av Vildmark i Din konferenslokal, alternativt i Våra lokaler här hemma på gården.

Edge Tools – Kunskap om historia, utveckling och underhåll av eggverktyg som kniv, yxa och såg. Artikelskrivande och kunskapsspridning till såväl användare och tillverkare.

Beard, Pipe & Axe – En kreativ och glad flört med kulturen och atributen rörande den skäggige, piprökande skogsmannen.

Skogstid – Ett pågående projekt.

Framtiden

Vi är innerligt tacksamma för att vi får jobba på heltid med Vildmarkskunskap, Företagssamhet och Naturturism. Vi ser med nostalgi tillbaka på den tid då vi hade ”vanliga” jobb dagtid och satt sedan hela nätter och jobbade med Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Det stora steget vi tog den dagen vi skaffade en gård, egen skog och sade upp oss, för att satsa fullt ut på vår egen verksamhet, ångrar vi inte. Det har varit en spännande resa de senaste 15 åren och vi är ödmjuka inför att vi inte kan ta för givet vad framtiden har att erbjuda oss. Men vi känner fortfarande en passion för förvaltning av Skog, Vilt och Vildmarkskultur och hoppas innerligt att Ni, våra kära besökare, fortsätter att vara nyfikna och vill lära mer om vår fantastiska Natur. Det skall bli spännande att se hur Jonas Vildmark Bushcraftcenter ser ut om ytterligare 15 år.

Vi vill ödmjukt uppmärksamma att vi kommit 15 år på vår resa med Jonas Vildmark Bushcraftcenter. Och samtidigt rikta ett innerligt och varmt Tack till dig som kursdeltagare, eventbesökare, kollega eller samarbetspartner stöttat oss genom dessa 15 år! I kväll lagar vi en extra god måltid tillsammans med familjen här hemma på gården för att fira, i all ödmjukhet.

Tveka inte att kontakta oss med dina tankar och ideer rörande de olika ämnen inom vilka vi är aktiva. Vi letar ständigt nya samarbetspartners och utvecklande möjligheter för samtliga inblandade.  Tack för ditt intresse och tag väl hand om er!

Vänligen

Jonas & Therese Landolsi med team

 

Jonas Vildmark Bushcraftcenter i Kolarbyn Skinnskatteberg

Arkiv