Spårning

av | 6 dec, 2019 | Jakt, Navigering, Spårning, Viltförvaltning

Spårning handlar om kunskapen om att tyda tecken i sin omgivning skapade av andra individer. Genom att finna och tyda dessa kan spåraren med hjälp av erfarenhet analysera och bygga ett senario om vad som troligen hänt på platsen för en tid sedan.

Till exempel kan ett vilt, en människa eller en maskin lämna spår efter sig vilka kan se olika ut beroende av aspekter som: individens vikt, fart, storlek, byggnad, intention, underlag, luftfuktighet och tid. En spårstämpel kan avslöja en hel del för den erfarne spåraren och en serie av spårstämplar kan avslöja ännu mer. Spårstämpeln, det ensamma avtrycket, kan ge hintar om vikt, fart och tid. Flera spårstämplar efter varandra, en löpa, kan avslöja beteende, riktning och antal individer. Ovan i kombination med spårarens kunskap om arten och geografin (terrängen i området) kan hjälpa till i uppbyggnaden av ett senario, vilket kan ha utspelat sig på platsen. Glöm dock aldrig att spårning till stor del bygger på gissningar av olika sannolikhetsgrad. Ödmjukheten inför att kunna ha fel är en viktig del av spårandet.

 

Mer om spårning

Under kategorin Spårning här på bloggen samlar vi alla artiklar på ämnet.

Lär dig mer

Under Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på spårning får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Arkiv