Motorsagskorkort_Jonas_Vildmark_Bushcraftcenter_Foto_Jonas_Landolsi_2701

Skogsbruk och trädvård

av | 1 dec, 2021 | Hållbarhet, Skogsbruk och trädvård

Människan besitter en fantastisk förmåga att lära och analysera, för att därefter aktivt bruka och vårda. Kunskap och förståelse möjliggör ett hållbart och givande brukande, inte minst av våra grönområdens fascinerande träd.

Skogsbruk

Skogsbruk kan bedrivas på många olika nivåer, beroende på hur vi väljer att definiera ordet Skogsbruk. En av de i dag kanske vanligaste definitionen är storskaligt modernt skogsbruk genomförd av större bolag med hjälp av högteknologiska skördare och skotare. Men skogsbruk kan även bedrivas småskaligt, kanske ute i en bondskog med hjälp av mindre maskiner, eller till och med med häst och töm. Och alla vi som går ut i skogen för att plocka svamp, vandra, jaga eller bara vara i tystnaden brukar ju då även vi vad skogen har att erbjuda, i form av användbara växter, viltkött och upplevelser.

 

Trädvård

Trädvård kan även det definieras på olika vis. Där kanske den vanligaste definitionen är en Arborist som klättrar i en uråldrig ek i en statspark, för att omsorgsfullt beskära trädet för dess välmående. Men det större skogsbruket kan ju även vårda ett, eller flera, träd genom att gynna dem med hjälp av en välplanerad röjning i skogsmiljö. Och då du beskär det där nya plommonträdet hemma på tomten, så vårdar du ett träd.

 

Bruka och vårda med ett syfte

Vår definition av skogsbruk och trädvård här på bloggen försöker vara så inkluderande som möjligt. Men i huvudsak syftar vi på aktiviteter som: planering av hur man vill att ett skogsområde eller en tomt skall se ut med tiden, underhåll av ett grönområdes träd för ett visst syfte, beskärning eller fällning av träd för ett visst syfte. Ett syfte kan vara att få en viss avkastning i form av ved till uppvärmning, alternativt en ekonomisk avkastning efter att man sålt virke. Ett annat syfte kan vara så enkelt att du behöver kapa ett träd som fallit över skogsvägen och blockerar din framfart. Och ett av det allra viktigaste syftet är att sträva mot en balanserad biologisk mångfald.

Skogsbruk och trädvård blir som bäst då den bygger på saklig kunskap, vilken genom århundraden utvecklats inom forskning, skogsliv och hållbart nytänk.

Låt din respekt för naturen genomsyra allt ditt brukande skogsarbete. Glöm aldrig din och dina vänners säkerhet då du använder dina verktyg. Stressa ej och sträva efter att vara i nuet.

 

Mer om skogsbruk och trädvård

Under kategorin Skogsbruk och trädvård, här på bloggen, samlar vi alla våra artiklar rörande detta inspirerande och breda ämne.

Under Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser med fokus på bearbetning av trä i olika former får du möjlighet att fördjupa dig i ovan aspekter samtidigt som vi adderar historiska perspektiv och handgripligt övande. Varmt välkommen att läsa mer om våra kurser genom att klicka HÄR.

Om du vill ta Motorsågskörkort, klicka HÄR.

Arkiv