Hultafors Premium Axes

av | 2 dec, 2021 | Smide, Yxor

Sverige är ett fantastiskt yxland. Vi skall vara stolta över Den Svenska Yxan. Under yxtillverkningens glansdagar hade vi ett 20-tal större yxtillverkare i landet. I dag har vi tre stora yxfabriker, Hultafors, Gränsfors och Wetterlings, och i den ordningen med avseende på antal producerade yxor. Alla tre levererar mycket högkvalitativa yxor och efterfrågan från oss användare är högre än någonsin. I detta inlägg vill jag fokusera på Hultafors, genom att berätta lite om hur det gick till då de lanserade sin premiumserie.

Den 9:e mars 2018 var det äntligen dags för den publika lanseringen av Hultafors nya yxserie kallad Premium. Premiärvisningen ägde rum parallellt i Tyskland på IWA OutdoorClassics och i Sverige på Explore på Stockholmsmässan.

Redan den 1:a mars 2018 hade den nya hemsidan Hultafors Outdoor publicerats, där man då som nu kan få information om de nya produkterna. Det värmde mången bushcrafthjärtan att Hultafors äntligen gjorde denna fina satsning på outdoorsegmentet. En satsning som kändes självklar bland annat med tanke på den anrika historia yxorna från Hults Bruk har, och tillverkarens erfarenhet vad gäller bruksknivar.

Den nya yxserien består fortfarande i skrivande stund av åtta modeller, varav sex av dem känns igen från den gamla Classic-serien. Skillnaden är att man i och med Premium-serien nu lägger mer omsorg om Hultafors yxtillverkningshistoria och integrerar denna mer i förpackningen av de nya produkterna. Bland annat gav man yxorna nya namn, vilka refererar till historiska personer och platser relaterade till tillverkaren. Dessutom adderade man två nya yxmodell kallade Åby Skogsyxa och Hult Klyvyxa. Som nya tillbehör lanserades bland annat en skärppuck med tillhörande läderhölster samt en praktisk läderlapp, vid namn Trekkers Little Helper, som kan nyttjas på många olika sätt, allt från sittunderlag och täljskydd till eldtändningshjälp. Andra delar som även hörde till lanseringen av Hultafors Premium Axes var uppdateringar av skaften och effektiviseringar i produktion som förbättrade tillverkningens miljöaspekter. I samband med Outdoor-lanseringen kom även Hultafors två outdoorknivar, OK1 och OK4, med passande eldstål.

På bilden syns den nya yxseriens hela lineup, från vänster till höger ser vi:

Hultafors Ågelsjön Handyxa (The Jonaker)

Hultafors Hultån Friluftsyxa (The Almike)

Hultafors Åby Skogsyxa (The Akka)

Hultafors Ekelund Jaktyxa (The Aneby)

Hultafors Stålberg Snickaryxa (The Tibro)

Hultafors Qvarfot Huggyxa (The Kisa)

Hultafors Hult Klyvyxa (The Sarek)

Hultafors Wetterhall Kastyxa (The Motala)

 

Benämningen inom parentes är modellnamnet yxorna går under på den amerikanska marknaden.

 

Söndagen den 25:e mars 2018 hölls ett av Jonas Vildmark Bushcraftcenters event Bushcraftsöndag, där besökarna hemma på gården i Riddarhyttan nyfiket fick en exklusiv chans att tidigt få känna på samtliga yxmodeller i den nylanserade Premium-serien. Nedan kan du se en film som spelades in i samband med detta event, i gårdens slöjdverkstad. I filmen ger jag en snabb initial presentation av Premium-seriens åtta yxmodeller.

 

 

Kom gärna med feedback på ämnet i kommentarfälten på  Jonas Vildmark Bushcraftcenters Facebooksida.

 

Detta inlägg publicerades första gången år 2018.

Arkiv